Költözés előtt állsz? 6+1 tipp, hogy csináld jól!

Láttunk már nagyon balul sikerült költözést, amikor azt nem előzte meg semmiféle lomtalanítás, szelektálás, illetve összevissza és felirat nélküli dobozok, valamint elrakva az, ami a régi lakás kipakolása és az új berendezése között szükséges a mindennapi élethez. Megesik, hogy nincs időben kitalálva, az új lakásban minek-hol legyen a helye, illetve a kismillió dobozt rendszer nélkül, kis darabokban a személyautó hátsú ülésén szállítják. Ezek mind az életből hozott példák, és elképzelni sem tudod, hogy ilyen káosz közepette mennyi bútor sérül meg, illetve mennyi olcsó, mindenféle ócska lapokból összeeszkábált szekrény esik atomjaira. Érdemes masszív fenyőbútorokban gondolkodni, amik bár sokkal nehezebbek mint az átlag, egész biztosak nem esnek szét ha véletlen odavered az ajtófélfához. Az ajtófélfát azonban nagyon sajnáljuk, így előre is. Szóval most összeszedtük mi az a 6+1 súlyos hiba, amiket elkövetnek az emberek költözködés közben, és hogy lehet ezeket kivédeni.

Kezdjük a dobozoknál!

Csábító gondolat lehet x Ft/db áron csinos dobozokat vásárolni, de nagyon felesleges. Sőt, talán ennél felelsgesebb nincs is. Egy jó tipp, hogy felkeresel egy multit vagy élelmiszerboltot, ahol egész biztosan akadnak kidobandó dobozok. Vedd elő a jobbik modorod, illetve az ártatlan, könyörgő bociszemeket, és kérj tőlük. Általában még örülbek is, hogy megszabadulnak a hulladéktól, mert ez nekik többletköltség és csak a munka van vele, viszont ha te ezt eltünteted, akkor nem kell vele foglalkozniuk. A másik lehetőség, ha van egy gyárban dolgozó ismerősöd. Ott is akadnak olyan dobozok amiket nem kell göngyölegbe visszaküldeni, tehát kidobnák, viszont ingyen elhozható. Törekedj az egységes dobozméretre, minél több ugyanolyan legyen, hogy egyszerűbb legyen rendezett formában szállítani. 

kelli-mcclintock-gopryasfsoc-unsplash.jpg

Egy nagyobb üzletnél, ahol nagy mennyiségben vásárolható zöldség és gyümölcs, ott javasolt konkrétan banános dobozokat kérned. Bár ezeknek nem feltétlen van teteje (általában nincs), viszont elég masszívak és van füle. Ez nagy segítség lehet.

A legfontosabb, hogy semmiképp ne tömd teljesen tele a dobozokat, inkább egységesen oszd el, hogy egyenlő súlyban legyenek, valamint semmiképp ne feledd el feliratozni őket. Mivel, ha a tanácsainkat követed javarészt egyforma dobozaid lesznek, nem fogod tudni, hogy melyik-melyik, viszont ha szerepel a konyhai eszközökön a "konyha" felirat (milyen frappáns!) akkor legalább azt tudod már, hova kell letenned, onnan meg majd szortírozod.

Tervezés, tervezés, tervezés!

Jó esetben nem 1 nappal a költözésed előtt derül ki, hogy cuccolni kell. Tervezz előre, inkább jobban, mint az utolsó pillanatra hagyj mindent. Mi azt mondjuk egy 1 hónapos felkészülési idő simán kell erre az egészre, beleszámítva az előző pontban említett doboz szerző hadműveletet, a cuccok rendszerezését és dobozolását, a lomtalanítást, meg megszervezni, hogy vajon szükségünk van-e költöztetőre, vagy van-e esetleg nagy utánfutóval, dobozos vagy nagyobb méretű ponyvás autóval rendelkező jófej ismerős, aki potom pénzért, bartellbe vagy netán ingyen is elvállal egy délelőttöt, hogy segítsen nekünk. A pakoláshoz is jó előre egyeztessük le a haverokkal az időpontot. Így gyakorlatilag az egész szállítási hercehurcát akár INGYEN megúszhatod, mindössze néhány szívességgel tartozol. 

brandable-box-ijttpcxmbi8-unsplash.jpg

Ne felejtsük el felmérni a terepet az új helyen, beleértve a négyzetmétereket, az ajtók szélességét és magasságát (többnyire egységes), illetve, ha panellakásba mész, a lépcsőház minden fordulójának minden paraméterét, jobb esetben a lift méreteit is. Azt, hogy erre miért van szükség, nézzük is meg gyorsan a következő pontot.

Mérj mindent, amit lehet!

Mint azt az előző pontban írtuk, mérj le mindent, négyzetméterre és centikre pontosan. A lépcsőház paramétereit, a lakás átjáróinak magasságát és szélességét, vagy jobb esetben a lift minden méretét. Nagyon kellemetlen dolog, ha a lépcsőházban derül ki, hogy a bútor, amit be szeretnél tuszkolni, extrém példaként említve a két méter magas tálalószekrényünket, nem fér be, ezért szét kell szedni. Ha jó bútoraid vannak, könnyedén szétszeded egy imbuszkulccsal, de ezt a lépcsőház kellős közepén végrehajtani nem épp a legjobb, ha pedig nagy és ócska, akkor jobb, ha fogsz egy szekercét és szétvered, vagy felszenvedsz vele a lépcsőn. Ha költöztetőket hívsz, meglehet, hogy ebben az esetben kicsit megugrik az ára az egész költözködésnek.

Semmiségnek tűnik, pedig...

Szerintünk a legmegfelelőbb, ha eddig elolvastad, akkor beékeljünk pár gyors tippet, amik bár olyan semmiségnek tűnnek, mégis fontosan lesznek aznap. Elsősorban, ha kisgyerekkel költözünk, hidd el, hogy megéri a kötlségekbe kalkulálni egy bébiszittert egy napra, vagy a nagyszülőkre bízni, mert amúgy is nagyon stresszes és idegesítő dolog egy költözés, hát még akkor, ha zavaró tényezőkkel állunk szembe.

Az ékszereinket, drága dolgainkat, stb... a mi felügyeletünk alatt, de inkább mi szállítsuk. Ne bízzuk senkire, mert elveszik, eltörik, idegen költöztetők esetében pedig könnyedén eltűnhet...

Bár fentebb írtuk már, de fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy mindennek legyen neve, sőt, a legjobb, ha minden oldalára felírjuk, hogy az adott doboz mit tartalmaz, melyik helyiségbe kell lepakolni azt. Ennél egy fokkal még jobb módszer, ha színkódokat találunk ki, minden szín egy adott helyiséget vagy funkciót jelöl, így a költöztetők is tudni fogják, melyiket-hova kupacolják.

Vedd figyelembe, hogy nap végére piszkos és éhes leszel, valószínűleg nem fogod tudni estére készre vágni a konyhát, úgyhogy hideg élelemmel készülj. Fáradtan és ingerülten a legrosszabb gondolkodni azon, mit együnk.

Sürgősségi pakk, KELL!

 

Ne higyj el mindent!

Ha lakást bérelsz, akkor a tulajdonos mindent meg fog tenni azért, hogy minél több kacatját rádsózza. Sajnos gyakori, hogy ott maradnak neki a garázsban, tárolóban, padláson vagy pincében dolgai, és azért, hogy ne neki kelljen foglalkoznia vele, megpróbálja odaadni neked, előadni mennyire jó az a cucc, csak neki nem kellett, ami persze sokszor egyáltalán nem igaz. Viszont miután elfogadtad, nincs mese, neked kell gondokodni az eltávolításáról. Ha ki tudod várni a következő lomtalanítást, akkor addig kénytelen vagy őrizgetni, de ha nem, akkor neked kell azon agyalnod, hogy miként vidd el a megfelelő helyre, ami általában az adott nagyváros hulladékudvara (szinte mindenhol van ilyen.) 

+1 Mit csináljak utána?

Általában közvetlen költözés után szusszanunk, viszont az első, hogy felmérjük, tényleg minden cuccunk elfér-e oda, ahová azt kell. Ekkor jön a feketeleves, nincs elég szekrény, az egyik széttörött, a másikat ki kellett dobni, esetleg a kevesebb hely miatt elszámoltuk magunkat egy komóddal, vagy maradt egy nagy kihasználatlan terület a lakásban. Ekkor jön a költözés örömteli része: venni egy újat >>