A home office lényege, hogy munkakörnyezetet teremts otthon

Sokan nem értik, hogy a home office nem arról szól, hogy a vasalódeszkából asztalt, a kanapédból pedig munkaállomást csinálsz. Bár ideig-óráig lehet ilyen kretaví megoldásokkal trükközni, a nem ergonómikus kialakítás és egészségtelen testtartás hosszú távon megbosszulja magát. Súlyos egészségügyi kockázatnak teszed ki magad, ha hasonló DIY megoldásokkal próbálod átvészelni ezt az időszakot.

Vannak helyzetek, mikor a rögtönzött megoldásokkal jól jársz, ezt viszont jelen esetben határozottan nem támogatjuk. Már március-áprilisban is vállalkozűsok ezrei küldték home office -ba azt, akit csak lehetett. Ez nálunk is meglátszott, több nagy méretű íróasztalt adtunk el, mint az előző években bármikor, és ez még az iskolakezdéseket is simán lekörözte. Ez mutatta meg igazán, mennyire fontos, hogy ehhez kapcsolódóan hasznos tippeket osszunk meg veletek.

hana-keinan-lre5ispxtny-unsplash.jpg

Kathryn Benjamin, az egyik amerikai iroda otthonról dolgozó munkatársa a The Wall Street Journalnak mesélte el, hogy a home office megkezdése után két hétig a kanapén dolgozott, majd miután elkezdett fájni a háta, átköltözött a konyhába és a bárpulton folytatta egy bárszéken. Realizálta, hogy a lába nem ér le a földre és még a nyaka is fájni kezdett, úgyhogy hosszú kínlódás után feladta, és inkább vásárolt magának egy normális széket meg egy íróasztalt. „Tagadásban éltem. Egy bárszéken ültem hat hónapig.” - mondta.

Ugye te nem élsz ilyen tagadásban?

 

ian-dooley-_-jr5txknso-unsplash.jpg

Ezúttal nem a  kanapé lesz a legkényelmesebb hely a lakásodban...

 

Deborah Read, a seattle-i Ergofit Consulting alapító elnöke cégeknek nyújt tanácsadást, a megfelelő munkahelyi, ergonómiai kialakításokkal kapcsolatban. Szerinte fél év rossz körülmények közti állandó munka akár olyan súlyos problémákhoz is vezethet, mely egy életre maradandó károsodást okoz, mely akár állandó fájdalommal is járhat, A megfelelő munkahelyi környezet nem játék és nem üres szavak, hanem felelősségteljes gondolkodás kérdése. 

Deborah Read mellett Brian McEnay ergonómia szakértő is adott tippeket a The Wall Street Journalnak, köztük olyan tanácsokkal látta el az olvasókat, hogy kerüljék a törött asztalokat és székeket, mozogjanak minden órában, kezdjünk el tudatosan figyelni a helyes testtartásra és üljenek legalább olyan magasan, hogy a szem a monitor tetejével egy magasságba kerüljön. Ne feledd a lábtartót, az állandóan lógó lábaid nagyon súlyos problémákat okozhatnak!