Az OKOSOTTHONOK azért is NAGYON JÓK, mert nem kell hozzá fúrni, faragni!

 

Az emberek ma főleg attól tartanak, hogyha okosotthonná alakítanák lakásukat az rengeteg plusz vezetékkel, fúrással, faragással jár. Pedig EZ NINCS ÍGY!

Magyarországon az OOTT Technologies a legnagyobb innovátor az okosotthonok területén, nekünk pedig nagyon szimpatikus, hogy a lakások új generációja ilyen szépen kibontakozik, így a XXI. században ez már szinte egy várható forgatókönyv volt.

Az okos forradalom jó dolog, de nem segít túl sok emberen, ha a meglévő lakásokat csak falfúrással, véséssel, átalakítással – vagyis nagy felfordulással és még nagyobb költséggel – lehet automatizálni. Mi is régebbi lakásban lakunk, erre kerestünk megoldást.

- mondta el Rónai Balázs, az OOTT egyik alapítója a kutyu.hu kérdésére válaszolva.

Persze eleve nehéz meggyőzni azokat, akik messzire elkerülik az okosotthon gondolatát is, robotok támadásától tartva, sőt, sok esetben a biztonság (lehellgathatóság, hackertámadások, féltett titkaink stb...) is aggasztják a laikusokat. Pedig egy jó rendszer, mint az OOTT vigyáz az adatainkra, és csak számunkra ad hozzáférést az otthonunkhoz.

Ha már a biztonság...

Egy példa: elmegyünk otthonról, de a mosógépet hagyjuk menni, mert miért is ne? Aztán valami váratlan hiba következtében elkezd a gépből folyni a víz, és ha esetleg egy emeleti lakásban laksz, még az alsó szomszédod is eláztatod, súlyos károkat okozva ezzel. Persze erről nem tehet senki. Az okosotthon lényege, hogy olyan szenzorokkal rakod tele a lakást, melyek érzékelik a bajt, ebben az esetben például egy kritikus pontra helyezel egyet, majd a másikat a főcsaphoz. Amint jelet kap a főcsap arról, hogy baj van, azonnal elzárja a vizet. Persze az okosmobilra már jön is az infó a problémáról, így a tulajdonos első kézből, nagyon hamar értesül arról, hogy ideje visszafordulni, megoldani a váratlan balesetet. Nem csak a víz, hanem tűz, szén-monoxid, betörés, és még számtalan váratlan eseménynél működik. Mielőtt még azt hinnétek ez egy fizetett promóció, eláruljuk: nem csak az OOTT képes erre, hanem a legtöbb smart home rendszer.

Nagyon kényelmes!

A kényelem a mai kor emberének alapvető dolog, és miért is ne kényelmesedhetnénk el? Elmúltak már azok az idők, mikor a kardfogú tigristől kellett tartanunk, és egyéb hasonló veszélyek leselkedtek ránk. Egy újabb példával állnánk elő a kényelemmel kapcsolatban: most télen például beállíthatjuk, hogy napközben ne menjen ezerrel a fűtés, viszont mire hazaérünk, kellemes hőfokba lépjünk a lakásba, de olyan extrákat is beállíthatunk egy gombnyomásra, hogy melyik villany kapcsolódjon, esetleg zene induljon, vagy redőnyök húzódjanak fel/le hazaérkezésünk pillanatában.

Ha a fenti szempontokból indulunk ki, mindenképp érdemes átgondolni. Nem fogjuk azt állítani, hogy az eszközök beszerzése, és a beüzemelés nem kerül pénzbe, de közel sem kerül annyiba, mintha fúrni és faragni kéne a lakásban azért, hogy ezt megvalósítsd. Reméljük néhány tévhitet sikerült eloszlatnunk.