Így rendezd be A NAGYI LAKÁSÁT!

Azt gondolnánk, hogy a nagyinál sosem fog kelleni a felújítás, lakberendezés és egyéb hasonló tevékenység, mert neki úgyis minden úgy jó, ahogy van. Nehezen változtatnak, nem szeretnek variálni, inkább mindent a régiben hagynának. Persze ez nem teljesen igaz és nem mindenkire, de ha van beleszólásunk, mindenképp ügyelnünk kell elsősorban arra, hogy biztonságosabbá, másodsorban pedig, hogy számára is otthonossá varázsoljuk a lakást. Erre adunk most néhány univerzális és nagyszerű tippet.

A mama stílusa

Az idősebb korosztály szerint a mai modern darabok élettelenek. Semmiképp ne azt vedd alapul, hogy neked mi tetszik, hanem próbálj egy autentikusabb, régimódibb stílust megmutatni idős rokonodnak. Biztosak vagyunk benne, hogy találsz stílusban megfelelőt.

alex-simpson-lvoogewzcgq-unsplash.jpg

Azonnal szüntesd meg az akadályokat!

Talán nem nagyon kell magyaráznunk, bizonyos kor felett mennyivel nehezebben mozognak az ízületek, mennyivel nehezebben hajlik a térd és a derék, illetve az is nyilvánvaló, hogy idős korban a csontok is bizony könnyebben törnek. Egy egyszerű combnyaktörés gyakran végzetes kimenetelű is lehet, ezért minden erőnkkel és figyelmünkkel a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére és megszüntetésére kell koncentrálnunk. Idős rokonod talán fel sem tudja mérni, hogy bizonyos dolgok milyen veszélyt jelentenek a testi épségére.

Próbáljuk minimalizálni a közlekedési útvonalakon a szőnyegeket, szüntessük meg a belógó kábeleket, csökkentsük a küszöbök magasságát, olyan padlót válasszunk ami kevésbé csúszik, hagyjunk elég teret a közlekedésre és végezetül fokozottan ügyeljünk, hogy minden ajtó egyszerűen, akadálymentesen és 90 fokban nyíljon.

Ha mindez megvan, akkor már csak arra kell odafigyelned, hogy olyan bútorokat válassz, amelyek segítik a mozgást.

zsombor.png

Legyen fény, abból is sok!

Olyan alapvető dolgokhoz, mint az olvasás, fürdés stb... az időskori látásromlás okán több fényre van szükség. Gondoskodjunk szeretteink lakásának minden apró szegletének a megfelelő megvilágításáról. Ha nem tudunk elegendő fényt biztosítani, akkor még útakadályok sem kellenek a kellemetlen balesetekhez. 

Csempéssz színeket!

Valamiért az idős emberek képesek sötét színekkel körbevenni magukat, ettől pedig a lakás összképe és hangulata borús és szomorú lesz. Persze ez alapvetően nem probléma, ha az szépen van összeállítva, viszont mindenképp javasoljuk, hogy ha lehetséges, csempéssz színeket az enteriőrbe.

Csak a kényelem...

Őszintén, fiatalon is imádunk kényelmes kanapékon, nagy fotelekben ejtőzni, lazulni, szétfolyni benne. Hát a nagyi pont ezt imádja, bár nyilván ő már csak óvatosan. Hatalmas kanapé és kényelmes fotel dukál a legjobb mexikói és venezuelai szappanoperákhoz. Sőt, ha igazán jót akarsz, akkor kanapéágyat veszel a nagyszüleidnek, mert az könnyedén átalakítható, hogy a család apraja-nagyját is fogadni tudják olykor egy-egy ottalvós vacsira.

KÖVESS minket Facebookon és Instagramon is, mert hamarosan olyan új bútorcsalád érkezik a kínálatunkba, amiért a nagyid egyszerűen ODALESZ!